foto: Ellis Peeters

Het bouwen aan een droom

In 2012 begon onze roeping, onze droom om de kinderen die in de straten rondhingen educatie en kansen te bieden.

Van kleinschalig onderwijs in een familie compound groeiden we richting het oprichten van ML foundation Gambia in 2017.

Een jaar en vele acties/huiskamerconcerten later waagden we de stap tot het  kopen van een stuk grond.

Kort daarna zijn we voortdurend stap voor stap dichter bij het bouwen van een schoolgebouw gekomen. Tijdens dit bouwproces hebben de schoolkinderen onafgebroken les gehad in een primitief opgezet noodgebouw.  

Ondertussen maakten we een begin met het verbeteren van de weg. De helft van de breedte van deze zandweg werd verhoogd en verhard dmv een betonnen laag. Op die manier maakten we vervoer mogelijk in het regenseizoen. (en zo bieden we parkeergelegenheid bij de school.)

Ook realiseerden we een entree, met een doorgang voor de schoolkinderen en een brede doorgang voor bijvoorbeeld voertuigen. De hele grond werd ommuurd en kan afgesloten worden.

Tegelijkertijd is een school bouwen meer dan een gebouw neerzetten, Onze missie is dat de lokale gemeenschap centraal staat: zij zullen zorg dragen voor onder andere de school, de kwaliteit van de wegen en het schoonhouden van de straten.

 

Het bouwproces 2021-2023

Bovenstaande video is een samenvatting van de bouw van de eerste fase: een schoolgebouw bestaande uit 3 klaslokalen en een een staffruimte. Deze bouw heeft zich afgespeeld tussen mei 2021 tot januari 2023.

Juni 2023 - waar staan we nu?

We kunnen met trots zeggen dat het nieuwe schoolgebouw staat als een huis! De eerste fase is begin van dit jaar afgerond, de basis van de eerste 4 klaslokalen staat nu. Het gebouw heeft een prachtige dakconstructie en ruime, lichte lokalen. Een lokale kunstenaar heeft fantastische muurschilderingen aangebracht en de schoolkinderen zijn trots. Zij hebben jarenlang uitgekeken naar dit moment en al die tijd in een primitief noodlokaal gezeten. 

Donaties zijn momenteel hard nodig voor 1 warme maaltijd per week, schoolmaterialen en het aanstellen van een watchman.

We zijn heel blij met elke gift en support!

ps plannen voor fase 2 en fase 3 liggen al klaar:

2024 fase 2 - bouw nursery school / 4 klaslokalen extra (een nieuw gebouw)

*2026 fase 3 - bouw verdieping / primary school status

Little by Little, Day by Day