'They're not just kids, they're future leaders!'

foto: Ellis Peeters

Foto impressie ♥

REISBLOG 'het dak gaat er op!': mei 2022


ml-foundation-gambia.email-provider.nl/web/qpkquq3taz/vnoprs5lw4

Via bovenstaande link nemen we jullie mee naar de laatste nieuwsbrief!

Reisblog 'bouw vd school:vrijdag nr.3'

14 mei 2021

Koriteh is de dag van het suikerfeest, ook wel Eid Al-Fitr genoemd. Deze week staat voor het hele land in het teken van deze feestdag, die we gisteren hebben gevierd . Voor ons is Koriteh een eerste 'deadline' waar we naar toewerken: 6.500 bakstenen, fundering gegraven en betonnen pilaren klaar. Dit doel lijkt bijna gehaald,maar helaas kost het kopen en leveren van de vrachtwagens beton en 'wallstone' ons een hele dag (lees: 6 uur in de auto, een vastzittende truck in het mulle zand bij de school en het handmatig uitscheppen van 40 m3). Gelukkig zijn alle materialen nu bij de school en wordt hier beton niet 'nat' geleverd, zodat we de betonnen pilaren na het weekend kunnen maken.
Het is een goed besluit geweest om de schoolkinderen vrij te geven tijdens deze werkzaamheden, want het hele terrein ligt vol met de bakstenen die veel ruimte innemen tijdens het drogen. Ook de gegraven fundering is geen veilige plek voor kinderen, maar volgende week zal het terrein er al heel anders uitzien.

Na het weekend gaat het 'gewone leven' weer verder, maar nu is iedereen nog in de feeststemming. Terug naar gisteren, de start van Koriteh. Alles staat in het teken van gebeden, mooie handgemaakte jurken, families bezoeken en eten. De kinderen gaan de straat om met een handtasje om 'selliboo' , een symbolisch zakcentje, te vragen. Na een lange dag bezoekjes afleggen in Brikama, Serrekunda, Busambala en Farrato zijn de kinderen om 21uur blij om hun bedje te zien.


Vandaag gaat het feest nog verder, maar voor mij, Sarah en Dembo is het de dag van de terugreis. Dat betekent een laatste handwas, kijken of de PCR-test op tijd binnen is en een laatste groet voor mijn familie hier. Ook hebben we vandaag nog een werkoverleg, om de teams voor volgende week vast standby te hebben. De afgelopen weken zijn er dagelijks tussen de 20 en 35 man aan het werk bij de school en aan het einde van elke dag wordt hun salaris uitbetaald. Ons volgende doel is de fundering en metselen van de muren. Modou blijft dit aansturen, samen met de aannemer. Nu worden mijn koffers gepakt, maar het werk gaat door. Liefs en tot gauw!❤ML🇬🇲


Reisblog 'bouw vd school:vrijdag nr.2'

7 mei 2021
Na onze eerste nacht in Farrato worden we gewekt door de dichtstbijzijnde haan en de drie geiten naast ons huisje. Eerst tijd voor ontbijt.
Gambia betekent voor ons minstens 6 kinderen extra aan het ontbijt. Veel kinderen ontbijten niet; ze krijgen hier en daar tussendoortjes over de dag verspreid. Onze veranda met thee, yoghurt, cakejes, brood en pindakaas trekt veel bekijks. Daarnaast hangen veel kinderen rond op straat en genieten volop van de aandacht en spelletjes in ons huisje. Tijdens datzelfde ontbijt rinkelt de telefoon al voortdurend: de eerste twee trucks met zand zijn al bij de school, dus aan de slag! We proberen de 10 km naar de school in 20 minuten af te leggen per auto, maar Brikama is overbevolkter dan ooit en het verkeer is traag. Tel daar Modou's sociale oponthoud bij op (en de gesprekjes zijn langer dan 'hoi!') en je snapt dat we zo maar 40 minuten verder zijn!
De aftrap verloopt vlot en zaterdag en zondag hebben we 3 vergaderingen: met de voorzitter van onze NGO, met het hele NGO-team en met onze aannemer.


Op zondag zoeken we de zee op voor wat ontspanning met onze kids. Voordat we op pad kunnen moeten er eerst wat discussies gevoerd worden, want iedere familie wil zijn of haar kind bij ons in de auto zetten. Of eerlijk gezegd, ze zitten er al voordat we er erg in hebben! Na wat overleg maken we een 'selectie' (onmogelijke opgave) en rijden we met 7 kids naar het strand. Na een paar uurtjes verkoeling en lol rijden we terug met 7 slapende kindjes achterin...
De maandag t/m woensdag staan voor Modou in het teken van het af-en aanrijden om materialen te kopen, het ontvangen van ladingen zand, cement en ijzer en het uitbetalen van de werkteams. Ikzelf ben deze 3 dagen non-stop op school om te observeren, nieuwe materialen uit te delen...en te leren gebruiken natuurlijk: Niveau 1 (3-jarigen) start met puzzelen, niveau 2 (4- en 5-jarigen) met kleuren binnen de lijntjes en niveau 3 (6-en 7-jarigen) met de nieuwe Engelse boekjes. Ook een meester van een andere school komt (en blijft) onze juffen helpen om de materialen goed in te zetten volgens de topics & themes die ze leren in hun bijscholing via Gambia College. De schoolkinderen vinden het geweldig en zijn zo gemotiveerd! Ze mogen hun tekening mee naar huis nemen en leren om meer in kleine groepjes (samen) te werken.


Tussen de bedrijven door houden we een ritme aan voor onze Sarah en Dembo: elke dag rond 13 uur lunchen we als gezin (we zijn vaste klant bij de enige lunchroom in Brikama die open is tijdens Ramadan). Dit is overdag dan ook ons enige moment om wat dingen te kunnen samenvatten en overleggen! Vervolgens laten we Dembo zijn douche en middagslaapje doen bij opa en oma en heel veel familie. Sarah heeft heel veel vriendjes en heeft bijna geen tijd om te slapen.

We sluiten deze 3 dagen af met het vieren van onze trouwdag, op dezelfde plek waar we trouwden 6 jaar geleden. Met de kinderen, familie, vrienden, een echte wedding cake, meegebrachte slingers en ballonnen is het een gedenkwaardig jubileum.❤
Donderdag is wasdag en vertrekken we iets later, omdat de school dicht is (uit veiligheidsoverwegingen mbt graven en bouw)
Dit geeft ons een momentje om even samen te zitten en ons 'werkboek' bij te werken: alle schetsen, financiën en materialen houden we hier dagelijks in bij. Ook berekenen we hoeveel stenen er inmiddels gebakken zijn en hoeveel stenen er nog gemaakt moeten worden voor volgende week woensdag. Dan begint hier Koriteh, het suikerfeest, dus dan is iedereen vrij. Op dit moment liggen er 5.517 verse stenen te drogen; dit is het resultaat van 3 dagen! De moestuin hebben we moeten verkleinen wegens de graafwerkzaamheden. Heel veel liefs en tot volgende week vrijdag van ons.❤ML🇬🇲

Reisblog 'bouw vd school:vrijdag nr.1'

30 april 2021

Eigenlijk had deze blog moeten beginnen met:

"Maandagmiddag 15.30uur: na een ochtend in de auto richting Brussel Airport en gewapend met 140 kg bagage én een negatieve PCR-test, zitten we dan eindelijk onbezorgd in het vliegtuig richting Gambia..."

Maar de start liep iets anders: bij de incheckbalie werd er stellig vastgehouden aan een eis vanuit Gambia, namelijk een PCR-test voor kinderen vanaf 2 jaar. En díe hadden we niet voor onze Sarah. In Gambia wordt er met vele maten gemeten als het om Covid-19 gaat, maar hier konden we niet om heen. Dus het vliegtuig vloog zonder ons. Daar stonden we met 2 kids + 140 kilo bagage (wat alleen in 2 auto's past) en een auto ergens ver weg op een parkeerplaats lang parkeren!

Om een lang verhaal kort te maken: we hebben alles op alles gezet om zo snel mogelijk af te kunnen reizen en dat lukte 3 dagen later en dit keer zonder verdere bijzonderheden. Gisteravond kwamen we om 19.30u aan op de luchthaven van Banjul en wat zijn we dankbaar en vol energie om de bouwwerkzaamheden te starten! De kinderen hebben iets minder energie, want volgens hun biologische klok is het 21.30u. We werden door onze zwager van het vliegveld gehaald en vielen meteen met onze neus in een heerlijke 'iftar' maaltijd (de maaltijd waarmee het vasten wordt verbroken tijdens Ramadan). We zijn inmiddels een beetje geïnstalleerd in ons huisje voor de komende tijd: we slapen in een compound van een kennis in Farrato, op 10 minuten rijden vanaf de school in Brikama. Het huis heeft alles wat we nodig hebben: stromend water, een bed, een wc, een zithoek en een waterkoker. Dembo heeft zijn eigen campingbedje mee en de klamboe, ook niet onbelangrijk. Het wassen met een bakje koud water is even een overgangetje voor de kids, maar verder zijn we meteen weer 'thuis'. Tijdens onze 'vertraagde start' hebben we vast wat materialen en team samenstellingen in gang gezet met betrekking tot de bouw. Er komt een cement team die stenen gaat maken en een graafteam die de fundering gaat realiseren. Cement is onze eerste noodzaak en meteen ook de grootste uitdaging, want het is momenteel moeilijk te krijgen. We kijken er naar uit over een week alle bouwontwikkelingen via deze blog te delen; tot vrijdag 7 mei!


Reisblog februari 2019

"Gambia: voor ons het RIJKSTE land op aarde"


Februari kon voor ons niet mooier beginnen: eindelijk weer even met 2 benen landen in Gambia...tijd maken voor familie, vrienden, de schoolkinderen...plekken bezoeken waar we samen nooit aan toe zijn gekomen...achter de waterleiding aansluiting aan (en dan met name de praktische uitwerking daarvan)...een verhoogde school ingang realiseren (creatief met cement), om zo het regenseizoen voor te zijn...een schoolfeest voor de kinderen organiseren...en dat allemaal in 12 dagen; nou, we kunnen u vertellen dat het voelde als 3 maanden! De intensiteit en energie die we ervaren tijdens zulke weken is kenmerkend voor het land waar we thuis zijn. Het land dat in onze ogen het rijkste land ter wereld is. Rijk door de mensen die er wonen, door hun warmte, vriendelijkheid en wijsheid. Rijk door de pure smaken die op het land groeien.

Deze reis bevatte een rode draad genaamd "Martijn & Ellis": 10 dagen waren deze lieve compagnons bij ons te gast.We hebben hen een kijkje achter de schermen van ML foundation Gambia gegeven en ons dagelijkse lokale leven hier.Zij hebben ons prachtige inzichten gegeven op het gebied van sponsoring en toekomst visie. Ook een heleboel fenomenale foto's van ML nursery school en "karakteristiek Gambia" hebben ze ons nagelaten! (zie foto's bij deze blog) Ook onze kleine Sarah zal deze momenten niet snel vergeten; samen met Ellis pinda's pellen en markten verkennen...

Een ander onvergetelijk moment was het ML nursery schoolfeest: 46 blije kinderen, met in elke hoek een ander spel wat gespeeld werd. De leraressen genoten van de nieuwe materialen/spelletjes (vooral Memory viel in de smaak), er was eten en drinken voor iedereen en een muziek optreden met balofon, kora, zang en viool. (jaja, eindelijk dan toch een keer mijn viool meegenomen naar Gambia). Aan het einde van de middag kreeg elke leerling een schooltas kado (gevuld met schrift, pen, drinkfles, jojo en teddybeer) en sloten we af met een motivation talk van Modou, gericht aan de kinderen. Om ze te leren school serieus te nemen, zich te wassen en netjes aan te kleden in de ochtend. Om hen er aan te herinneren dat ze kansen hebben om datgene te kunnen worden waar ze van dromen: meester, juf, dokter, bankier.

En dan is de cirkel weer rond: de essentie is kansen te creeren voor deze jonge prinsen en prinsessen. En wij hebben dat voorrecht en zullen hier altijd mee doorgaan!